Sommareksem):

Under sommarens härliga årstid då vi alla njuter och har det bra så finns det faktiskt dom som mår mindre bra. Eller rent av inte mår bra alls. Vissa hästar har den oturen att dom lider av sommareksem, en sjukdom som kan bli riktigt illa om den inte sköts på rätt sätt.

Många hästar får eksem av det proteinrika betet, kraftigt soljus samt att mygg och knott förvärrar sjukdomen. Hästar som saknar pigment runt mule och nosrygg är känsligare och drabbas lättare av eksem. Det som är orsaken till eksem är en allergi mot Culicoides spp (svidknott) och hästar som drabbas får en kroniskt allergi som börjar i slutet på våren och håller i sig fram till hösten. Vanligtvis så krävs det 3,2 betessässånger  för sjukdomen att uppkomma och den har tyvärr en tendens att förvärras med åren.

En häst som har drabbats av sommareksem får svår klåda, håravfall och flagnar i man och svans, samt att de även kan få sår och eksem runt mule och nosrygg.

Som många kanske redan vet och har sett så drabbas just Islandshästen ofta av den här skjukdomen, men det är även vanligt att olika typer av ponnyer får den. Allra vanligast är det hos Islandshästar som har exporteras från Island i vuxen ålder. Hela 25% drabbaas av sommareksem. Islandshästar som är födda här i Sverige har däremot mindre chans att drabbas, då Islandsfödda har 6.3 gånger högre risk att drabbas än svensfödda.

Hur gör man då för att undvika sjukdomen?

Jo, att långsamt vänja in hästen vid färskt och proteinrikt bete är bra i förebyggande syfte. Man kan även skydda hästen genom att använda solskyddsmedel, insektsmedel och använda eksemtäcke under sommaren.


Häst i eksemtäcke

Hästar som redan är drabbade av sommareksem?

Hästar som redan har drabbats av sommareksem måste man hålla undan från mygg och knott genom att stalla in dem under den värsta perioden, samt att använda olika typer av salvor som lindrar klådan och täcka dem. Om hästen får svår klåda och inflamation så kan det vara nödvändigt att kontakta veterinär.

Sköter man däremot inte om sin eksemhäst på rätt sätt så kan det gå riktigt illa. Det finns många fall där hästar med eksem har kliat upp hela svansroten och manen, blir såriga och variga. Därför är det vår skyldighet att sköta vår häst med eksem på ett bra sätt, så att den även under sommarens årstid kan må bra och leva normalt. Att låta det gå så långt som på bilderna nedan, så långt ska det inte behöva gå. Därför krävs det att man sköter dessa hästar på ett bra sätt! Sedan finns det ju hästar med en sådan svår eksem att det inte finns så mycket att göra, och då kan man ju inte göra så mycket mer än man kan.


Hästar som inte blivit skött på rätt sätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0